Saker som aldrig ska spolas ned i vasken

Andra saker än vatten slinker regelbundet ned i avloppet i svenska hem. Man kanske inte tror detta är något större problem, men det kan faktiskt ställa till med en hel del problem, både för en själv och för reningsverken som hanterar allt vi gör oss av med. Och helt plötsligt står man där med stopp djupt ner i avloppet och i telefonen med en rörmokare som måste fixa det år en.

Matrester

Alla har nog vid ett eller flera tillfällen spolat ned matrester av ett eller annat slag i vasken i samband med att man sköljer av saker och ting som används vid en måltid. Dessa löper dock risk att fastna på insidan av rören och öka risken för stopp i avloppet. Vaskrensaren finns där av en anledning och ska alltid vara på när vattnet rinner.

Olja och fett

Samtidigt som matrester finns även risken att olja eller fett rinner ned. Problemet här är ju att i flytande form kan ju inte ens vaskrensaren stoppa dem. Nu kanske man tänker att det är lugnt då det faktiskt är flytande, men både olja och fett stelnar till slut i rören och kan lätt orsaka stopp. Vänta istället tills fettet eller oljan svalnat och torka av det med hushållspapper.

Kaffesump

Igen är kaffesump något som lätt åker ner i vasken när man rengör. Kombinationen av kaffesump och fett kan väldigt enkelt bilda en propp i rören. Värsta boven är dessutom sump från kokkaffe. Kaffesump kan man med fördel använda antingen i komposten eller i trädgården som jordförbättring.

Comments are closed.

Sök

Arkiv