Spara på vattnet – badtunna

Bada badtunna har blivit väldigt populärt. Att bada utomhus i en tunna, där vattnet är uppvärmt till en 37-40 grader, är otroligt avslappnande och du kan hyra en tunna på vagn för en helg, bada i tunna på spa eller så kanske du har en själv eller tänker införskaffa. 

badtunna

Det finns några olika typer av tunna, de finns i plast, trä och metall. Ofta tänker vi oss en badtunna tillverkad i trä, för att få en den rätta känslan. De olika materialen kräver lite olika gällande både skötsel och rengöring. Just trä tunnan behöver exempelvis svälla, då träet är ett levande material som krymper när det torkar.

En badtunna rymmer mellan omkring 1000 liter upp till ca 2000 liter vatten, med variations marginal, beroende på utformning. Med andra ord går det åt mycket vatten för att bada.

För att behålla vattnet i tunnan så länge som möjligt, är det bra att tvätta av sig innan badet och täcka över tunnan efter. Man kan ta bort fetter som ligger på ytan med att spola i vatten så att det rinner över, förutsatt att du inte har en kant som håller smutsen kvar inne i tunnan. Använd en håv för att fiska upp större partiklar i tunnan som kan fångas upp.

Vatten som står stilla måste bytas ut. För att spara på naturen och vattnet kan därför ett reningssystem med fördel monteras in. PH värdet måste ligga inom angivna gränser för att alger inte ska växa. Klor kan tillsättas i vattnet, men det finns även andra mer miljövänligare alternativ för rening som exempelvis UV-ljus, som kan monteras i sandfiltret.

Sök

Arkiv