Tips till fastighetsägaren

Du som äger en fastighet med hyresgäster har ett stort ansvar på axlarna. Man ska inte kasta sig in i ett sådant ansvar utan att vara medveten om vissa saker: 

real estate_328531991

Vilka ansvarsområden du har

Allting som hör till fastigheten är ditt ansvar. Man brukar säga att fast inredning är fastighetsskötarens och resten är hyresgäster. Det är upp till den som hyr att hålla lägenheten i gott skick men ditt ansvar om kylskåpet går sönder eller om det sker en vattenläcka någonstans.

Trapphuset, tvättstugan och förråden är också ditt ansvar, men inte sakerna som gästerna lägger i förråden eller deras tvätt i tvättmaskinerna. Du kan så klart delegera ut ansvaret till en fastighetsskötare som ser till att underhålla fastigheten men är det din enda och första fastighet, kan det vara mer kostnadseffektivt att göra det själv tills man börjar gå med mer vinst.

Regler kring uthyrning

Hur man hyr ut sin lägenhet är reglerat. Du får hyra ut till vem du vill och sedan 2013 får man tillsammans med hyresgästen komma överens om en skälig hyra, om man så önskar. De flesta fastighetsägare sätter dock hyrorna i förväg. Kontraktet mellan dig och hyresgästen ska täcka alla grunder, även de mest uppenbara. Det lönar sig att boka tid en jurist för att skapa ett heltäckande avtal. Detsamma gäller vid uppsägning av hyresgäst. Du kan inte säga upp en hyresgäst utan goda grunder. Och finner gästen eller dess jurist problem med uppsägningen eller kontraktet er mellan, kan det kosta dig dyrt.

Vilka omfattas av den nya lagen

De olika bostäder som omfattas av lagen är bostadsrätter, möblerade och omöblerade rum, villor eller ägarlägenheter men det gäller inte andrahandsuthyrning av sin hyreslägenhet där följer man som tidigare hyreslagen. Om man hyr ut en bostad man inte har användning för under en tid så är det inte klassat som näringsverksamhet utan det blir verksamhet endast om du hyr ut tre stycken bostäder eller mer.

-female-holding-out-pair-of-keys-over-clouds-and-sky

Vilka avdrag får man göra

Om du hyr ut ditt småhus så får du göra avdrag på hyresintäkten på 20 procent och på hyresinkomsten du får in från en utomstående kan du alltid göra ett fast avdrag på 40 000 kr. Till exempel får du in 60 000 i hyra/år så får du först dra av de 20 procenten på hyran (det vill säga 12 000 kr) och sedan 40 000 i fast avdrag. Den skattepliktiga inkomsten från hyran blir då 8 000 kr. Det är viktigt att veta att om du hyr ut bara en del av den egna privatbostaden får du inte göra dessa avdrag.

 

Sök

Arkiv